Android uygulama nasıl yapılır?

Google, özel bir yazılım bilgisi gerektirmeden herkesin kolaylıkla Android mobil işletim sistemi için uygulama geliştirmesine olanak sağlayan App Inventor‘ı sınırlı sayıda kullanıcının kullanımına açtı. Yaklaşık 1 yıldır geliştirilmekte olan App Inventor için Google’ın öncelikli olarak hedeflediği kullanıcı kitlesi ise ortaokul ve lise çağındaki öğrenciler.

Bununla beraber uygulama geliştirmeyi son derece kolaylaştıran bu aracın diğer bir faydası ise Android’in açık ara geride kaldığı uygulama sayısı rekabetinde iPhone’a yetişebilmek için Google’a önemli bir fırsat sunuyor olması.

Karmaşık yazılım dilleri öğrenmeye geçmeden önce gençlerin yazılım algoritmalarını tanıma fırsatı sunması açısından oldukça faydalı olabilecek App Inventor ile ilgili en büyük eleştiri, bu uygulamanın çok fazla sayıda işe yaramaz uygulama üretilmesine yol açacağı ve App Marketi çöp uygulamalar cennetine çevireceği yönünde.

Diğer yandan Google’da App Inventor projesinde görev alan ve M.I.T.’de de araştırmalarını sürdüren bilim adamı Harold Abelson: “Amaç insanların bu mobil dünyada sadece tüketici değil, üretici de olabilmesini sağlamak” diyor. Bu açıdan bakıldığında insanların tam olarak kendi özel ihtiyaçlarını karşılayabilecek uygulamalar geliştirmesinin bu kadar basitleştirilmesi de önemli bir fırsat.

Örneğin App Inventor ile bir öğrencinin geliştirdiği uygulama etkinleştirildiğinde her 15 dakikada bir, özel bir listeye eklendiği cep telefonu numaralarına nerede olduğunu otomatik olarak mesaj atması sağlıyor. Böyle bir uygulamanın sadece birkaç dakika içerisinde geliştirilebilir olması, App Inventor’ın işleri ne kadar kolaylaştırdığının bir örneği.

Diğer bir uygulama ise bir hastanede görevli hemşire tarafından geliştirilmiş ve Android’li bir cep telefonu kullanan bir hastanın düştüğü anda otomatik olarak acil bir uyarı mesajının belirli kişilere gönderilmesini sağlıyor. Cihazın ivmeölçer özelliğinden faydalanan bu uygulama yine dakikalar içerisinde hazırlanabilmiş.

Ancak geliştirmek istediğiniz uygulama bu örneklerden daha karmaşıksa, App Inventor ile işiniz birkaç dakikada bitmeyebilir. Çünkü daha karmaşık uygulamalar geliştirmek için daha gelişmiş algoritmalar hazırlamak ve bunları uygulayacak ek bilgileri gerekebiliyor. Tech Crunch’ta App Inventor’ı inceleyen Jason Kincaid ortalama kullanıcıların bu aracı kullanmak için özellikle başlangıçta biraz zorlanabileceklerinden bahsediyor.

Hangi açıdan bakarsanız bakın App Inventor, mobil cihazlar açısından önemli bir uygulama. Faydaları mı yoksa dezavantajları mı daha öne çıkacak zaman içinde görebileceğiz, ama beklerken eğer siz de App Inventor’a bir göz atmak isterseniz Gmail hesabınız ile giriş yaptıktan sonra size sunulan formu doldurabilirsiniz. App Inventor ekibi tarafından incelenecek olan başvuru sonrasında servisi kullanmaya hak kazanabilirsiniz. Kısa süre içinde servisin tüm kullanıcıların kullanımına açılacağını tahmin ediyoruz.